Waar mag een taxateur taxeren?

Enkele jaren terug is een werkgebiedregeling t.b.v. Wonen taxateurs ontwikkeld en vastgelegd in de registers VastgoedCert en SCVM. De financiële wereld heeft deze werkgebiedregeling uiteindelijk niet omarmd. Met ingang van 1 juli 2013 is een nieuwe branchebrede richtlijn van kracht. Er wordt onderscheid gemaakt in Randstedelijke-, landelijke- en buitengebieden.

Aangezien in de praktijk veelal de norm van 20 km rondom het kantooradres van de taxateur wordt toegepast is, in afstemming met brancheorganisaties, validatie-instituten en geldverstrekkers deze norm als basis genomen voor een zoveel mogelijk uniforme landelijke regeling.

Gebleken is dat de 20 km norm niet in alle gebieden even toepasbaar is. De nieuwe richtlijn geeft daarom met name enige differentiatie tussen grote steden en dunner bevolkt gebied:

Voor de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht geldt: max. 10 km.

Voor de provincies Groningen, Friesland, Zeeland en voor de Waddeneilanden geldt: max. 30 km.

Voor gebieden elders geldt: max. 20 km.

 

Voor mij als taxateur van uw (toekomstige) woning geldt dus dat uw (toekomstige) woning binnen een straal van 30 km vanaf mijn adres, Struikheide 7, Heerenveen, moet liggen.

Met ingang van 1 juli 2013 wordt deze nieuwe branchebrede richtlijn van kracht. De keuze van de taxateur kan door u als opdrachtgever worden gemaakt op basis van deze bovenstaande criteria waarbij er wordt uitgegaan van de hemelsbreed gemeten afstand tussen het te taxeren object en het vestigingsadres van de betreffende taxateur. Deze afstand wordt gemeten met behulp van de meest recente postcode 6 tabel met XY coördinaten.

 

Als u twijfelt, neemt u dan contact op met mij of met uw geldverstrekker.

 

 

De VBO-taxateur mag ook aankoopbemiddeling doen

Als taxateur mag ik van het VBO gebruik maken van het speciale taxateurstarief, dat ongeveer ¼ is van het tarief dat een makelaar betaalt. Dat scheelt nogal.

Het zal wel komen door de stagnerende markt, dat zegt de mail niet en ik was niet bij de vergadering, maar begin januari kreeg ik de volgende mail:

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 13 juli 2011 is er besloten om vanaf 1 januari 2012 toe te staan, dat taxateursleden naast het taxeren, ook mogen bemiddelen in aankopen. Hiervoor is het noodzakelijk, dat u de nieuwe taxateursvoorwaarden ondertekent en terugstuurt voor 1 mei 2012.

Daarnaast verzoeken wij u de volgende stukken aan te leveren, zodat wij de korting behorende bij het taxateurlidmaatschap aan u toe kunnen kennen:

  • kopie polis Beroepsaansprakelijkheidsverzekering;
  • kopie uittreksel KvK (maximaal 4 maanden oud), waaruit blijkt dat de werkzaamheden uitsluitend bestaan uit het verrichten van taxaties van onroerende zaken en/of aankoopwerkzaamheden;
  • de taxateursverklaring ondertekend retour, waarin u verklaart uitsluitend taxatie- en/of aankoopwerkzaamheden uit te voeren;
  • uw visitekaartje en/of uw briefpapier.

Laatstgenoemde item vragen wij om het logogebruik te controleren. Conform artikel 2.3.3 van het Huishoudelijk Reglement bent u verplicht op uw briefpapier, visitekaartje en andere aanbiedingen en uitingen het officiële VBO Makelaar-logo te voeren. Ook uw website zal door het secretariaat worden gecontroleerd.

Het is belangrijk, dat u voor 1 mei 2012 aan alle gestelde voorwaarden voldoet. Indien dit niet het geval is, ontvangt u (met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012) een nota Wonen hoofdlidmaatschap.

Wij gaan er echter vanuit, dat u tijdig aan alle voorwaarden voldoet en gebruik kunt maken van het taxateurstarief.

 

Uiteraard heb ik keurig aan de voorwaarden voldaan en alle gevraagde bescheiden opgestuurd. Het is weliswaar niet mijn core-business, maar ik heb er wel voor geleerd en ik kan het ook. Deze kans wordt mij door het VBO geboden en  hetis een mooie mogelijkheid tot nieuwe ervaringen en uitbreiding van mijn vakgebied, zonder extra hoge kosten. Daarbij zal ik hetzelfde tarief hanteren als mijn collega makelaars uit de buurt om hen niet voor de voeten te lopen.

 

   

Van den Berg Taxaties

Struikheide 7, 8445 SG Heerenveen
Tel.: +31 (0)513 682 225
Gsm: +31(0)6 18 151 309
Fax.: +31 (0)513 636 121
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK Leeuwarden nr. 01132171
BTW: NL109202004B01

Wilt u meer informatie over onze
diensten? Wij zijn graag bereid u
hierover geheel vrijblijvend en zonder
verdere verplichtingen te informeren.
Klik hier om contact met ons op te
nemen.

 

nrvt logo download