Om voor NHG in aanmerking te komen moet en taxatierapport worden gevalideerd (goedgekeurd) door een validatie instituut. Deze instituten zien erop toe dat elke taxatie uniform en volgens duidelijk richtlijnen is opgesteld. Geldverstrekkers, intermediairs en consumenten krijgen zo heldere, objectieve en betrouwbare woningtaxaties die inzicht geven in de wijze waarop de getaxeerde waarde tot stand is gekomen.

 

De taxateur werkt binnen een vastgesteld werkgebied. Om de waarde van de woning vast te stellen volgt de taxateur een heldere, eenduidige methode. Een validatie instituut kijkt zowel handmatig als geautomatiseerd taxatierapporten na. Dit gebeurt aan de hand van computer rekenmodellen die uit verschillende bronnen putten voor wat betreft de getaxeerde waarden en handmatig voor wat betreft de antwoorden die in een taxatierapport worden gegeven. Aan elke woning is een set modelwaarden gekoppeld. Deze waarden zijn gebaseerd op een vergelijking met andere panden. Bij de taxatie vormen ze altijd het uitgangspunt Indien een taxateur in zijn of haar rapport te ver afwijkt van bijvoorbeeld de waarden die een rekenmodel voorschotelt moet de afwijking worden onderbouwd.  Daarmee maakt hij inzichtelijk hoe de taxatie tot stand is gekomen en onderschrijft dit door het taxatierapport rechtsgeldig te ondertekenen. Met zijn kennis en expertise is de taxateur in staat in te schatten in hoeverre de modelwaarden overeenkomen met de specifieke situatie. De NHG accepteert elk taxatierapport dat via een erkend validatie instituut (zoals bijv. NWWI) is gecontroleerd en uitgebracht.

 

Zodra het taxatie instituut de taxatie heeft nagekeken en goed gekeurd krijgt de taxateur een seintje dat het rapport gevalideerd is. Dit is voor de taxateur het moment waarop het rapport elektronisch of handmatig kan worden ondertekend waarna het instituut het rapport beschikbaar stelt aan de geldverstrekker, intermediair en evt. de consument die het taxatierapport nodig heeft om een hypotheekdossier kompleet te maken. Een getekend papieren rapport is dan niet meer nodig. De uitgevoerde, door het validatie instituut gecontroleerde, taxatie wordt vervolgens geregistreerd in een centrale database.

 

Alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen kunnen zich bij deze instituten aanmelden.

 

     

 

   

Van den Berg Taxaties

Struikheide 7, 8445 SG Heerenveen
Tel.: +31 (0)513 682 225
Gsm: +31(0)6 18 151 309
Fax.: +31 (0)513 636 121
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

KvK Leeuwarden nr. 01132171
BTW: NL109202004B01

Wilt u meer informatie over onze
diensten? Wij zijn graag bereid u
hierover geheel vrijblijvend en zonder
verdere verplichtingen te informeren.
Klik hier om contact met ons op te
nemen.

 

nrvt logo download