Bel direct: +31 (0)513 682 225

Waardebegrippen

Waarde in het economisch verkeer
De Belastingdienst wil graag de waarde van uw woning weten voor de bepaling van onder andere de vermogensbelasting en het huurwaardeforfait. Hiervoor neemt de fiscus de zogenaamde waarde in het economisch verkeer en dit doet zij aan de hand van de WOZ, Wet Waardebepaling Onroerende Zaken.

 

Onderhandse verkoopwaarde
Als u een woning koopt of verkoopt vrij van huur en gebruik, spreken we van de onderhandse verkoopwaarde: de hoogste waarde van de onroerende zaak bij een ongedwongen en goed voorbereide verkoop. Ook bij het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is deze waarde (en dus een taxatierapport) noodzakelijk. Bij een lening met een zgn. "Nationale Hypotheek Garantie" staat het Waarborgfonds Eigen Woningen borg voor de terugbetaling aan de financier.

 

Executiewaarde
Als u een hypotheek nodig heeft, dan is de geldverstrekker geïnteresseerd in de executiewaarde: de waarde die de woning opbrengt bij een gedwongen verkoop als u bijvoorbeeld de rente en/of aflossing van uw hypotheek niet meer betaalt. De bank wil immers het geleende geld te allen tijde terug hebben.

 

Herbouwwaarde
Als u een opstalverzekering wilt afsluiten, dan wil de verzekering de herbouwwaarde van uw woning weten: de kosten van een nieuw te bouwen woning (bijvoorbeeld na een brand) gelijkwaardig aan de woning die u wilt verzekeren.

 

Economische huurwaarde
Als u uw woning wilt verhuren wilt u het huurbedrag weten dat uw huis bij verhuur zou opbrengen.